Hoe kan een Belbin Teamrolrapport mij helpen na te denken over wat voor soort functies goed bij mij passen? Wat zijn bij het samenwerken jouw sterkste kaarten? Daarvoor kijken we in het Belbin Teamrolrapport naar ‘Passende stijlen van werken’.

Dit onderdeel van het rapport behandelt, zoals je hieronder zult zien, de vier sterkste combinaties van teamrollen.

Bij Irma zijn dat Brononderzoeker, Groepswerker, Vormer en Bedrijfsman. Het programma geeft paarsgewijs aan wat van deze combinaties de opvallende sterkten zijn en brengt in kaart waar jij in de ogen van anderen én van jezelf écht goed in bent. In een kernachtige zin staat hier wat jij toevoegt en betekent voor een team.

Passende stijlen van werken

Voor Irma is het van het grootste belang om een functie te zoeken die de mogelijkheid biedt om nieuwe kansen te verkennen en te benutten, te netwerken en met externe partners duurzame relaties aan te gaan. Dan is ze als een vis in het water. Wellicht zou een rol in Business Development of Sales Management wat voor Irma zijn?

Hoe kan een Belbin-rapport mij helpen om mijn CV verder te verbeteren?

De informatie in jouw eigen Belbin Teamrolrapport kan jou helpen om meer ‘kleur’ ​​en diepgang aan jouw CV te geven. Het kan de toekomstige werkgever helpen om jouw sterke punten, gedragskenmerken en wat jij aan de functie zou kunnen toevoegen beter te begrijpen. Het kan jou helpen je te onderscheiden van anderen en het laat zien waarom jij past bij het team en de cultuur van het bedrijf of de organisatie.

Laten we eens kijken naar een deel van het Totaalprofiel van Irma’s Belbin-rapport. We hebben er enkele sleutelzinnen uitgeknipt:

Door enkele van de zinnen te gebruiken uit het rapport, kan Irma’s CV-profiel worden gewijzigd van bijvoorbeeld “Manager met zeven jaar ervaring in de technische industrie. Werkt goed samen met anderen. Is gewend om met krappe tijdschema’s te werken in een snelle werkomgeving met een breed scala aan klanten en leveranciers.”, naar een veel sterker profiel:

“Manager met zeven jaar ervaring in de technische industrie. Collegiaal, open en met een adviserende stijl van leidinggeven, gericht op consensus en het creëren van win-win- situaties.

Heeft een uitstekend begrip van de belangrijkste organisatiedoelstellingen en zal alle middelen aanwenden om het team te stimuleren en te motiveren om een ​​hoog prestatieniveau te bereiken.

Zeer ervaren in het werken in een dynamische werkomgeving met krappe tijdschema’s. Blijft daarin rustig en onverstoorbaar. Doelgericht en bekwaam in het helpen van het team bij het ontwikkelen van externe contacten, het opbouwen van sterke en duurzame relaties met een breed scala aan klanten en leveranciers.”

 Hoe kan ik in mijn CV mijn eerdere prestaties het best etaleren?

Je eerdere prestaties laten zien hoe goed jij een taak of project hebt uitgevoerd of uitdagingen of problemen hebt overwonnen.

Denk dus na over waar je het meest trots op bent of waarvoor je wordt geprezen omdat je het goed doet. Onthoud dat prestaties persoonlijk of werkgericht kunnen zijn en individueel of als lid van een team kunnen worden bereikt.

Bij het schrijven van een ‘prestatie-statement’ is het handig om de STAR-formule te gebruiken:

  • Situatie – wat was kortgezegd de context?
  • Taak – wat was de taak, het probleem of het probleem waarmee je te maken kreeg?
  • Actie – wat heb jij gedaan om dit op te lossen?
  • Resultaat – wat was de impact of het tastbare voordeel dat werd behaald?

Een voorbeeld van een ‘prestatie-statement’ volgens de STAR-formule is: “Was werkzaam bij een trainingsinstituut (Situatie). Was verantwoordelijk voor het behalen van een verkoopdoelstelling van 300.000 per jaar (Taak).

Na slechts drie maanden in deze rol, proactief de kans gekregen om te pitchen voor werk bij een grote multinational. Met succes afgerond en een contract van 12 maanden gewonnen voor een trainingsprogramma voor meer dan 200 personeelsleden. (Actie)

In jaar 1 behaalde het programma een klanttevredenheidsscore van 97% en werd het met nog eens 2 jaar verlengd. De totale waarde van dit programma over 3 jaar was 1,2 miljoen. (Resultaat).”

Besteed dus tijd aan het nadenken over jouw prestaties tot nu toe. En zorg ervoor dat deze een prominente plaats op je CV krijgen. Veel mensen schrijven niet over hun prestaties, maar geven een lijst van hun verantwoordelijkheden en de taken die ze hebben verricht.

Wil je hulp bij jouw sollicitaties en/of een officieel ®Belbin Teamrolrapport ontvangen en met ons bespreken, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde berichten
Succesvol solliciteren naar jouw droombaan? Belbin helpt!

Vier blogs over hoe je jouw droombaan kunt vinden door je CV en je interviewtechniek te verbeteren met behulp van Lees verder

De eerste meters: een goed geschreven CV

Een sterk CV geeft je een voorsprong op andere kandidaten. Het vergroot de kans dat je wordt uitgenodigd voor een Lees verder

Een sterk sollicitatiegesprek voeren

Een sollicitatiegesprek geeft de werkgever de kans om jou persoonlijk te ontmoeten en om te beslissen of zij of hij Lees verder

Hoe je vragen over jouw zwakke punten tackelt

Misschien wel een van de meest gevreesde vragen in een sollicitatiegesprek. "Wat zijn je zwakke punten?" Het goede nieuws is Lees verder