Een sterk CV geeft je een voorsprong op andere kandidaten. Het vergroot de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Als je het interview niet haalt … heb je waarschijnlijk geen kans om de baan te krijgen.

Uitgenodigd worden

Eerst maar eens het slechte nieuws. Verschillende factoren kunnen jouw kansen om te worden uitgenodigd voor een gesprek verkleinen. Vooral als jouw CV:

  • Niet de aandacht van de werkgever trekt.
  • Te algemeen is: niet gericht op de specifieke rol die nu vacant is.
  • Meer een lijst is van taken en verantwoordelijkheden dan een effectieve ‘verkooptool’.
  • Niet jouw prestaties benadrukt: vertelt over wat je hebt gedaan, niet over hoe goed je het hebt gedaan.
  • De werkgever niet laat zien wie jij bent als persoon en alles wat jij in de functie zou kunnen inbrengen.

Om de meeste kans te maken op een sollicitatiegesprek, moet jouw CV zich onderscheiden van de rest. Het hoeft niet alleen goed te zijn, het moet geweldig zijn! Dus…

  • Hoe kun je de kans vergroten dat je CV op de JA-stapel belandt voor een sollicitatiegesprek?
  • Hoe kun je jouw CV omzetten van een lijst met banen, taken en verantwoordelijkheden naar een document dat promoot wat jij te bieden hebt?
  • Hoe kun je in jouw CV niet alleen jouw vaardigheden en kennis, maar ook jouw persoonlijkheid laten doorklinken?

Hier zijn enkele snelle tips om jou te helpen …

  • Besteed quality time aan het samenstellen van het best mogelijk CV – een dat jou neerzet als topkandidaat.
  • Zorg ervoor dat het CV niet te algemeen is – stem de inhoud van jouw CV af op waar deze werkgever om vraagt.
  • ​​Controleer de spelling en grammatica nogmaals of laat dat doen. Want wanneer werkgevers worden geconfronteerd met tientallen CV’s, zullen ze de stapel verkleinen door om te beginnen CV’s met elementaire fouten aan de kant te leggen.
  • Wees niet te bescheiden – verkoop jezelf en beschrijf wat je hebt gedaan op een reële maar wel zo positief mogelijke manier.
  • Richt je op jouw prestaties, vaardigheden en het gedrag dat je in de functie kunt toepassen – niet alleen op je vorige verantwoordelijkheden.

 Belbin Teamrollen – Een korte introductie

De globale kernvraag die elke werkgever zich bij het aannemen van een nieuwe werknemer zal stellen is: hoe vind ik de persoon die het best bij ons team past?

Die vraag is op te delen in drie deelvragen.

  • Brengt deze persoon voor deze functie de juiste opleiding en vakinhoudelijke skills mee?
  • Is deze persoon geschikt voor de vacante positie in de organisatie, de specifieke taken en verantwoordelijkheden die daaruit voorvloeien?
  • Heeft deze kandidaat de juiste persoonlijkheid en samenwerkingsvaardigheden?

Het in kaart brengen van en inzicht geven in deze samenwerkingsvaardigheden of teamgerichte competenties, is waarop Belbin is gericht.

Wil je nu al meteen meer weten over Belbin en de Belbin Teamrollen? Die informatie vind je HIER.

Hieronder volgt een korte beschrijving van de 9 verschillende Belbin Teamrollen en wat zij meebrengen naar een team.

Laten we eens kijken naar enkele praktische voorbeelden van hoe jij het ®Belbin Teamrolrapport kunt gebruiken om jouw kans op succes te vergroten.

CASUS IRMA

Irma is op zoek naar een nieuwe baan. Ze heeft een ®Belbin Teamroltest gedaan en een ®Belbin Teamrolrapport ontvangen.

Zoals je in de onderstaande grafiek kunt zien, zijn Irma’s twee sterkste teamrollen Brononderzoeker en Groepswerker.

Het laagst scoort zij op Zorgdrager, Specialist en Monitor. Dit zijn de ‘zwakheden’ waaraan we in het vierde deelblog aandacht besteden.

Ter toelichting: voor een compleet ®Teamrolrapport beantwoord je niet alleen zelf een aantal vragen. Je vraagt ook minimaal vier andere mensen om jouw gedrag te duiden. Dat kunnen mensen van je werk zijn maar ook een goede vriend(in) of huisgenoot. Deze mensen noemen we ‘observatoren’. In het rapport wordt de waarneming van de omgeving dus meegenomen (en dat maakt Belbin uniek!). Zo kun je onderzoeken of het beeld dat je van jezelf hebt, ook gedeeld wordt door de mensen om je heen. En krijg je inzicht in de effecten van je gedrag op anderen.

Bij Irma komt haar zelfbeeld en dat van de observatoren behoorlijk goed overeen. Opvallend is wel dat ze volgens anderen meer Bedrijfsman en Zorgdrager in zich heeft dan ze bij zichzelf herkent. Zo levert zo’n rapport altijd weer iets op om over na te denken!

Wil je hulp bij jouw sollicitaties en/of een officieel ®Belbin Teamrolrapport ontvangen en met ons bespreken, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde berichten
Welke functies en rollen passen bij mij?

Hoe kan een Belbin Teamrolrapport mij helpen na te denken over wat voor soort functies goed bij mij passen? Wat Lees verder

Een sterk sollicitatiegesprek voeren

Een sollicitatiegesprek geeft de werkgever de kans om jou persoonlijk te ontmoeten en om te beslissen of zij of hij Lees verder

Hoe je vragen over jouw zwakke punten tackelt

Misschien wel een van de meest gevreesde vragen in een sollicitatiegesprek. "Wat zijn je zwakke punten?" Het goede nieuws is Lees verder

Ongerustheid op het werk kan ook productief zijn

Ongerustheid op het werk wordt vaak gezien als louter negatief. Nieuw onderzoek laat zien dat een gematigde hoeveelheid stress - Lees verder