In zijn boek When, the Scientific Secrets of Perfect Timing, beschrijft Daniel Pink hoe dat wij allemaal halverwege een project of klus de neiging hebben om de kantjes ervan af te lopen.

Hieronder een aantal beproefde manieren om jezelf (en jouw team) uit die dip ophoog te trekken.

Stel tussentijdse doelen

Om je motivatie op peil te houden en misschien wel nieuw leven in te blazen, kun je grotere projecten opdelen in kleinere stappen. In onderzoek waarin werd gekeken naar gewichtsverlies, deelnemen aan een hardloopwedstrijd en airmiles verzamelen voor een gratis ticket, ontdekten onderzoekers dat de motivatie aan het begin en aan het einde van hun poging sterk was maar halverwege in het slop raakte. In hun streven op 25.000 airmiles te verzamelen waren mensen bijvoorbeeld bereid om daar hard voor te werken als er 4000 of 21.000 hadden. Maar als ze erg 12.000 hadden liep hun fanatisme terug.

Een oplossing hiervoor is dat je op een andere manier naar het middeldeel gaat kijken. In plaats van aan de hele 25.000 te denken, kun je op het moment dat je 12.000 airmiles hebt een tussentijds doel stellen om de 15.000 te halen en je daarop focussen. Tijdens een hardloopwedstrijd of een andere race, of die nu letterlijk of figuurlijk is, kun je je ook focussen op eerst maar eens de volgende kilometer, in plaats van je de afstand tot aan de finishlijn voor te stellen.

Spreek je tussentijdse doelen in het openbaar uit

Als je je subdoelen eenmaal hebt gesteld, maak dan gebruik van de werking van publiek uitgesproken commitment. We houden ons veel eerder aan doelen als we iemand hebben die ons daar aan houdt. Een van de manieren op uit de dip te komen is iemand anders vertellen hoe en wanneer je iets wilt realiseren.

Stel dat je halverwege het schrijven van een paper bent, of het opstellen van een voorstel voor jouw team. Maak dan en post op Instagram of plaats een berichtje in de groepsapp met jouw collega’s waarin je meldt dat je waar je mee bezig bent op een bepaalde datum klaar zult hebben. Vraag je volgers of collega’s om tegen die tijd te kijken wat het geworden is. Als zoveel mensen iets van je verwachten, wil je niet afgaan.

Breek je zin halverwege af

Nobelprijswinnaar Ernest Hemmingway bracht in zijn leven vijftien boeken uit. Hij beëindigde zijn schrijfsessies niet aan het einde van een hoofdstuk of paragraaf maar midden in een zin. Dat gevoel van onvolledigheid zorgde voor een middelpunt-opleving die hem hielp om de volgende dag met een stevige aansporing te beginnen.

Een van de redenen waarom deze techniek werkt is iets wat het Zeigarnik-effect wordt genoemd, onze neiging om ons onvoltooide taken beter te herinneren dan voltooide taken. Als je halverwege een project bent, eindig de dag dan, bij wijze van experiment, eens halverwege een taal met een duidelijke vervolgstap. Dat kan je dagelijkse motivatie voeden.

Stel je die ene persoon voor die baat zal hebben bij je werk

Als jij of jouw team worden geconfronteerd met een lastige taak, kun je jezelf motiveren door te bedenken hoe andere mensen baat kunnen hebben bij het werk dat jullie doen. Het moment van Hoe komen we verder? wordt dan het moment van Hoe kunnen we helpen? Als je dus halverwege een project vastloopt, stel je dan iemand voor die profijt zal hebben van jouw of jullie inspanningen. Als je het werk aan die persoon opdraagt, zal je toewijding aan je taak groter worden.

Benadruk de voortgang die al is geboekt

Als, zoals vaak gebeurt, halverwege een project jouw inzet en die van jouw team wat inzakt, is het niet verstandig om de nadruk te leggen op het werk dat nog gedaan moet worden. Het is dan beter om te focussen op de vooruitgang die als is geboekt. Ook als die nog niet enorm is. Kijk naar de inzet van je team en handel daarnaar. Over het algemeen zijn teams na het middelpunt van een project minder positief tegenover nieuwe ideeën en oplossingen. Maar dan staan ze wel het meeste open voor coaching.

Volgende stappen

Wil jij persoonlijk of met jouw team werken aan beter teamwerk? Neem dan contact met ons op – misschien kunnen we je helpen.

Gerelateerde berichten
Weten wanneer je moet stoppen met praten

Goed teamwerk vereist overleg, maar bedenk daarbij wél: door 40 seconden te oreren kun je een gesprek grondig verpesten. De Lees verder

Acht tips om binnen je team nieuwsgierigheid een boost te geven

Een organisatie waarin teams goede ideeën delen, willen verbeteren en vernieuwen en open communiceren. Dat willen we toch allemaal? Daarvoor Lees verder

Wat jou en mij echt motiveert in ons werk

Veel mensen en hun managers zijn het erover eens dat ‘plezier in het werk’ en ‘betrokken en gemotiveerde medewerkers’ belangrijk Lees verder

Een lawine aan projecten, hoe kom je er vanaf?

We lijden we aan een overkill aan projecten. Volgens recent onderzoek van Harvard Business Review is in de afgelopen twee Lees verder