Bij goed teamwerk hoort elkaar complimenten geven. Hoe zorg je ervoor dat als zich de gelegenheid voordoet, jouw compliment ook een schot in de roos is? Hieronder enkele direct toepasbare adviezen.

Lees een ander blog over het ontspannen ontvangen van een compliment. Want beide posities en het samenspel verdienen onze aandacht.

Lomp volk

Uit internationaal onderzoek, zoals dat van hoogleraar Erin Meyer van de Franse Insead Business School, blijkt steeds weer dat wij Nederlanders er hele beroerde omgangsvormen op nahouden. We zijn naar de smaak van de rest van de wereld o.a. te direct en vooral erg vlot en vaardig in het geven van negatieve feedback.

“In Nederland vormt een compliment vaak de verpakking van een belediging.”(Remco Campert, schrijver)

Je kunt denken dat zolang we ‘onder elkaar zijn’ die botheid niet zo’n probleem is. Maar dat is niet zo. Volgens vaak aangehaald onderzoek van John Gotman zijn voor een stabiele relatie vijf keer zoveel positieve interacties nodig als slechte. Al richt Gotman zich vooral op relatieproblemen in de privésfeer.

Zo geef je een krachtig compliment

Jij bent jouw compliment: In verschillende opzichten. Met het geven van een compliment geef jij actief uitdrukking aan wat die ander bij jou teweeg heeft gebracht. De manier waarop jij en ik met complimenten omgaan, is aangeleerd gedrag. Onze collega’s van Belbin UK maakten dat op een ludieke manier inzichtelijk door voor elk van de negen Belbin teamrollen uit te vergroten hoe zij omgaan met het geven en ontvangen van complimenten. Dat vind je hier.

Welgemeend en specifiek: Een krachtig compliment begint met oprechtheid. De allerbelangrijkste bouwsteen van een compliment is dat je het ook werkelijk bedoelt als een lofuiting. Complimenteer iemand dus niet om hem daarna iets te vragen, ongezouten kritiek te geven en de klap te verzachten of om iemand bij tegenslag op te beuren. Als je voor zulke doelen een compliment gebruikt, zullen mensen je ook op andere terreinen en momenten gaan wantrouwen.

Timing is essentieel: Kies het juiste moment om je compliment te geven. Wacht niet te lang, maar geef het compliment op een moment dat de persoon ervoor openstaat. Dit vergroot de impact en maakt het compliment waardevoller.

Geef complimenten persoonlijk: Hoewel digitale communicatie veel voorkomt, is het geven van complimenten in persoon nog steeds het meest effectief. Face-to-face complimenten tonen oprechte betrokkenheid en maken een blijvende indruk.

Benoem de impact: Een compliment is krachtiger wanneer je benoemt hoe de actie of kwaliteit van de persoon een positieve invloed heeft gehad. Laat zien dat je de waarde erkent die ze hebben bijgedragen.

Houd het kort en bondig: Een compliment hoeft niet langdradig te zijn om effectief te zijn. Houd het beknopt, zodat het compliment direct binnenkomt en de boodschap helder is. Vermijd vage complimenten. Benoem concrete aspecten waar je bewondering voor hebt.

Richt je op het proces, niet alleen het resultaat: Onderzoek laat zien dat mensen maar zelden erkenning willen voor het (eind)resultaat van hun inspanningen. Dat willen ze vooral voor hun aanpak en voor hun inspanningen. Complimenten die zich (vooral) richten op de uitkomst kunnen de ontvanger bezorgd maken. Want kan hij of zij dit succes in de toekomst ook herhalen? Richt je daarom in jouw compliment vooral op de tijd, de inspanning, de creativiteit of de zorg die de ontvanger aan het werk heeft besteed.

Deel de impact: Wanneer we iemand complimenteren, delen we in feite de impact die deze persoon met haar of zijn bijdrage op ons heeft gehad. Het krachtigste compliment is er een waarbij je de ontvanger laat zien wat die ander bij jou én anderen teweeg heeft gebracht. Bij het team, voor de werksfeer, de organisatie, etc.

Gebruik non-verbale communicatie: Naast woorden kan non-verbale communicatie de impact van een compliment vergroten. Gebruik een oprechte glimlach, oogcontact en positieve lichaamstaal om je waardering te tonen.

Ben authentiek: Blijf jezelf bij het geven van complimenten. Wees authentiek en gebruik je eigen woorden. Een oprecht compliment dat recht uit het hart komt, heeft de grootste impact.

Tot slot

Het doeltreffend geven van complimenten vereist oprechtheid, specifieke waardering en aandacht voor timing. Door deze tips en trucs toe te passen, kunnen we als Nederlanders beter worden in het tonen van goede omgangsvormen, juist in deze uitdagende tijden. Laten we niet vergeten hoe krachtig een compliment kan zijn en hoeveel positieve invloed het kan hebben op de mensen om ons heen.

Volgende stappen

Wil jij persoonlijk of met jouw team werken aan beter teamwerk? Neem dan contact met ons op – misschien kunnen we je helpen.

Gerelateerde berichten
Stressloos complimenten ontvangen: hoe doe je dat?
Ongemakkelijkheid en complimenten

Hoe jij complimenten ontvangt en het gedrag dat daarbij hoort, wordt beïnvloed door je natuurlijke neigingen en sociale interacties. Deze Lees verder

Complimenten geven en de Belbin teamrollen

Hoe jij een compliment ontvangt en zeker hoe je het geeft, het gedrag dat je daarin laat zien en jouw Lees verder

Wat jou en mij echt motiveert in ons werk

Veel mensen en hun managers zijn het erover eens dat ‘plezier in het werk’ en ‘betrokken en gemotiveerde medewerkers’ belangrijk Lees verder

Hoe beoordeel je succes? Drie valkuilen en vijf tips

Hoe bespreek je – als leidinggevende - successen op zo’n manier met jouw collega’s en teams dat het hen motiveert Lees verder