De Teamrol Academie 

 

Het was een stille namiddag in het voorjaar van 2007 dat we met zijn vieren (Annemarie van Bruinisse, Chris Boogert, Alexander Groen en ik) een notariskantoor in Bunnik binnenstapten om onze handtekening te zetten onder de oprichtingsakte van een nieuwe stichting: de Teamrol Academie. Het was hoog tijd voor een groundbreaking event, vonden we, een feestelijk symposium over 25 jaar Belbin in Nederland. En de Academie ging dat organiseren.
Het symposium kwam er, Belbin in Holland. Je vindt er nog steeds een gefilmd verslag van bij de Inspiratiedagen (waar we allemaal 13 jaar jonger dan nu op staan te stralen). Het succes van de bijeenkomst overdonderde ons, door een stralende dag, meer dan 100 deelnemers, onderhoudende workshops en (vooral) een zeer geïnspireerde Meredith Belbin, die ons inwijdde in zijn nieuwste boek over ‘genetic history’, met een spraakmakende, originele oefening om je voorouders te kunnen reconstrueren.

Dat moest vervolgd worden. En dat gebeurde. Het bestuur wisselde van samenstelling. Annemarie en Alexander stapten uit en maakten plaats voor Hanneke Laarakker, Bert Aalbers, Grace Roos, Anita Reezigt, José Houweling, Eelco van Norren en Jacques Smeets. Met veel elan werd om de twee jaar een nieuw symposium (of Inspiratiedag, zoals we het noemden) georganiseerd, waarin Nederlandse masters, practitioners en belangstellenden workshops aanboden, experimenteerden met nieuwe werkvormen en try-outs en onderzochten hoe ze konden aansluiten bij de wensen en behoeften van komende generaties. Sprekers uit binnen- en buitenland kwamen langs en vertelden hoe zij Belbin inpasten in sportopleidingen, de muziek, het basisonderwijs, op de middelbare school, in emancipatorische bewegingen en in het ontwikkelen van duurzame doelen. En hoe aardig je Belbin kunt combineren met andere modellen, van het meest praktische 1-op-1 niveau bij individuele coaching, tot het meest filosofische niveau als krachtige conceptuele bijdrage aan meer compassie, solidariteit en inclusie in de wereld.

Omdat iedereen vond dat Belbin een glimmender imago verdiende, werden er twee glossy magazines uitgegeven, in 2012 en in 2015, met een keur aan korte en onderhoudende artikelen over hoe en waarvoor je Belbin kunt gebruiken, geschreven door een keur aan enthousiaste Belbinians. Met glunderende (glossy) gezichten werden de eerste exemplaren daarvan door ons in Cambridge aan een verlegen, maar trotse Meredith aangeboden.

Na de inspiratiedag van 2017, in mijn herinnering de meest sprankelende van allemaal, viel het even stil. Grace verhuisde naar Zweden (maar bleef wel op afstand betrokken), Hanneke koos voor een andere passie en tot ons verdriet overleed Bert, onze warme, wijze Monitor.

Dat had meer impact dan we dachten. De kracht van de Academie, bemerkte ik, zat niet alleen in de mix van de competenties van de verschillende bestuursleden, maar ook in het gemak en het plezier waarin we met elkaar werkten, waarop we de complementariteit van onze teamrollen begrepen en gebruikten – en er van genoten.
Want ja, als je Belbin wil uitdragen, moet je Belbin ‘zijn’. Walk the talk.

Het wachten was op een nieuwe impuls, en die kwam er. José Houweling en Walter van den Elsen, twee ervaren Belbin Masters die elkaar al eerder in een ander samenwerkingsverband hadden gevonden (en de complementariteit van hun teamrollen hadden ervaren en gevierd), willen graag aan de Teamrol Academie een nieuw (derde) leven geven. Gericht op het leggen van vruchtbare verbindingen tussen de Belbinians in Nederland, op het verdiepen van het vak en het vakmanschap en op het door-ontwikkelen en actualiseren van het rijke gedachtegoed.

Ik ben er daar heel blij mee en ik wil ook zelf graag een blijvende rol daarin vervullen, op afstand of van nabij, misschien wel als lid van een nog te benoemen Raad van Wijze Mensen.
Dat ik dat nog eens mag meemaken.

Rob Groen

Zomer 2020