Misschien wel een van de meest gevreesde vragen in een sollicitatiegesprek. “Wat zijn je zwakke punten?” Het goede nieuws is dat als jij goed voorbereid bent, je ook déze vraag in jouw voordeel kunt laten werken.

Laten we eens kijken naar wat het ®Belbin Teamrolrapport van Irma zegt over haar mogelijke zwakke punten. In het eerste blog zagen we al dat dat Zorgdrager, Specialist en Monitor zijn.

We nemen het laatste punt als voorbeeld: “(..) De kwaliteiten waarvoor je de minste aanleg blijkt te hebben: De rol van iemand die veel zorg besteedt aan details en die goed op de precieze uitwerking van taken toeziet.” Irma’s standaardantwoord op de zwakte-vraag zou kunnen zijn: “Ik kan mensen op het werk irriteren. Omdat ik zo gefocust ben op het voor elkaar krijgen van dingen voor klanten, dat ik soms te weinig aandacht heb voor de punten en komma’s.” Dat is duidelijk geen goed antwoord omdat het de zwakte negatief doet klinken en de werkgever kan afschrikken.

Er zijn vier stappen die je moet nemen om tot jouw beste antwoord te komen:

1. Zwak de zwakte af

Een zwakte kan veel beter klinken als jij jouw antwoord begint door de zwakte vanaf het begin te verminderen of te verzachten. Dus in plaats van ‘Ik kan mensen irriteren …’, is het veel beter om te beginnen met ‘Ik weet dat ik af en toe …’ of met ‘Soms kan ik mensen een beetje irriteren door…’ Dat helpt om de zwakte minder als een probleem te laten klinken.

2. Overschakelen van het negatieve naar het positieve

Per definitie betekent praten over een zwakte dat je op een wat minder positieve manier over jezelf praat. De sleutel tot een succesvol zwakte-antwoord is om halverwege het antwoord van negatief naar positief om te schakelen. Je kunt dat doen door je te concentreren op het tegenovergestelde van de zwakte – of in dit geval de oorzaak. Dus als mensen irriteren de zwakte is – als het wordt veroorzaakt door enthousiasme en de drang om dingen voor klanten voor elkaar te krijgen – dan kan dat als een kracht worden neergezet.

Dus begin dat in het antwoord te weven: “Ik weet dat ik mensen op het werk soms een beetje kan irriteren, omdat ik in mijn enthousiasme en de drang om dingen voor klanten voor elkaar te krijgen af en toe zo kan doordraven dat ik de impact op andere mensen over het hoofd kan zien.”

Nogmaals, het gebruik van “af en toe” helpt dit verder te verzachten.

3. Bespreek hoe je dit herkent en beheerst

Iedereen heeft een aantal zwakke(re) punten, maar niet iedereen herkent of beheerst ze. Het zal al een stuk positiever klinken als jij kunt laten zien dat je je ervan bewust bent én hoe je dit effectief aanpakt: “Ik weet dat ik collega’s soms kan irriteren omdat ik in mijn enthousiasme af en toe zo kan doordraven dat ik de impact op andere mensen over het hoofd kan zien. Ik ben me er nu veel meer van bewust wanneer ik dit doe en werk veel harder om dit op te lossen zodra ik merk dat dit is gebeurd. Ik bied ook altijd mijn excuses aan en zorg ervoor dat mensen weer OK met mij zijn als ik te hard van stapel ben gelopen.”

In dit antwoord begin je met het tonen van bewustzijn van jouw zwakte en ga je door op hoe jij dit proactief beheerst en een verbetering aanbrengt.

4. Sluit af met een highlight

Het antwoord krijgt vorm, maar er is nog één stap – eindigen met een hele positieve noot. Sluit jouw antwoord af met de nadruk volledig op de kracht. In dit voorbeeld de drive om dingen voor elkaar te krijgen. Dus het uiteindelijke antwoord zou ongeveer zo luiden: “Ik weet dat ik collega’s soms kan irriteren omdat ik in mijn enthousiasme af en toe zo kan doordraven dat ik de impact op andere mensen over het hoofd kan zien.

Ik ben me er nu veel meer van bewust wanneer ik dit doe en werk veel harder om dit op te lossen zodra ik merk dat dit is gebeurd. Ik bied ook altijd mijn excuses aan en zorg ervoor dat mensen weer OK met mij zijn als ik te hard van stapel ben gelopen. Ik heb veel respect voor mensen die anders zijn dan ik en dat laat ik ze ook merken.

In de afgelopen tijd ben ik veel beter geworden in het onder controle houden van mijn drive. Het overkomt me nu ook veel minder vaak. Daardoor kan ik me nog meer concentreren op het verbeteren van de resultaten van het team. Ik zoek nu ook regelmatig feedback op mijn soft skills én op mijn technische bekwaamheid. Door die dubbelslag leer ik veel en laat ik aan collega’s zien dat ik op beide gebieden respect voor ze heb.” Veel indrukwekkender toch?

We hopen dat je deze uitleg nuttig hebt gevonden. Veel succes met je CV-ontwikkeling en de voorbereiding van je sollicitatiegesprek!

Wil je hulp bij jouw sollicitaties en/of een officieel ®Belbin Teamrolrapport ontvangen en met ons bespreken, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde berichten
De eerste meters: een goed geschreven CV

Een sterk CV geeft je een voorsprong op andere kandidaten. Het vergroot de kans dat je wordt uitgenodigd voor een Lees verder

Welke functies en rollen passen bij mij?

Hoe kan een Belbin Teamrolrapport mij helpen na te denken over wat voor soort functies goed bij mij passen? Wat Lees verder

Een sterk sollicitatiegesprek voeren

Een sollicitatiegesprek geeft de werkgever de kans om jou persoonlijk te ontmoeten en om te beslissen of zij of hij Lees verder

Succesvol solliciteren naar jouw droombaan? Belbin helpt!

Vier blogs over hoe je jouw droombaan kunt vinden door je CV en je interviewtechniek te verbeteren met behulp van Lees verder