Een sollicitatiegesprek geeft de werkgever de kans om jou persoonlijk te ontmoeten en om te beslissen of zij of hij denkt dat jij het werk kunt doen en of jij daarvoor de sterkste kandidaat bent.

Zij of hij zal het gesprek willen gebruiken om zich een goed beeld te vormen van jouw sterke en zwakke punten, je motivatie en je potentiële fit binnen het team en de organisatie beoordelen. Het goed doen tijdens een sollicitatiegesprek is niet simpel.

Eerst maar weer de missers. Op basis van onze ervaring zijn dit de belangrijkste fouten die mensen maken wanneer ze zich voorbereiden – of beter gezegd: wanneer ze zich niet goed voorbereiden – op een sollicitatiegesprek:

  • Te laat komen… of op de verkeerde plaats!
  • De functiebeschrijving of advertentie niet grondig lezen om de rol helemaal te begrijpen.
  • Vergeten wat er in hun CV staat.
  • Niet genoeg onderzoek doen naar de organisatie waar ze solliciteren.
  • Niet nagedacht hebben over het soort vragen dat ze kunnen krijgen.
  • Hun antwoorden in het sollicitatiegesprek niet gedetailleerd genoeg voorbereiden.
  • Geen vragen voorbereid hebben die ze aan het einde van het gesprek willen stellen.
  • Vaak hetzelfde werkgerelateerde voorbeeld gebruiken om al hun punten te illustreren.

Goed voorbereid een sollicitatiegesprek ingaan

  • Check met wie het gesprek is, waar en wanneer.
  • Kom ruim op tijd zodat jij je niet gehaast voelt.
  • Lees de functieomschrijving en/of advertentie grondig door om de functie en wat de organisatie zoekt goed te begrijpen.
  • Bedenk hoe jij de interviewer(s) kunt helpen met de sterke punten die jij te bieden hebt en hoe jij hen ervan kunt overtuigen dat jij een uitstekende match bent voor de functie.
  • Lees vlak voor het interview je CV of sollicitatieformulier nog eens goed door.
  • Doe je huiswerk: kom alles te weten over de functie, de organisatie en de cultuur van de organisatie. Check sociale media, lees, onderzoek, praat met mensen…
  • Denk na over het soort vragen dat jou mogelijk wordt gesteld.
  • Bereid sterke antwoorden voor op waarschijnlijke interviewvragen: die jou in een positief daglicht stellen.
  • Zorg voor een verscheidenheid aan goed doordachte voorbeelden om jouw prestaties, stijl van werk en vaardigheden te illustreren.
  • Bereid vragen voor die jij aan het einde van het interview wilt stellen; vragen die jouw motivatie voor de functie en kennis van de organisatie onderstrepen.
  • Oefen voor de spiegel of, beter nog, met een vriend of huisgenoot.

Belbin gebruiken om sterke antwoorden te geven

De informatie in jouw eigen ®Belbin Teamrolrapport kan jou helpen om:

  • Jouw antwoorden op vragen tot leven te brengen.
  • Je grondiger voor te bereiden op eventuele vragen over jouw gedragskenmerken, persoonlijkheid, motivatie, etc.
  • Je voor te bereiden op de gevreesde “Wat zijn je zwakke punten?”-vraag.
  • Een betrouwbaar beeld te geven van jouw sterke punten en dat je deze kunt ‘verkopen’ aan de werkgever.

Laten we nog eens kijken naar ons praktisch voorbeeld. Irma’s sollicitatie is goed ontvangen. Volgende week is er een eerste gesprek. Hier is een fragment uit het gedeelte over Irma’s sterke punten in het ®Belbin Teamrolrapport:

Irma kan deze informatie gebruiken om zich beter op het interview voor te bereiden en haar antwoorden doeltreffender te maken. Op de vraag: “Wat zijn je sterke punten?” zou een standaardantwoord zoiets kunnen zijn als: “Ik ben goed in het werken in een team, kan goed overweg met mensen en denk dat ik goede communicatieve vaardigheden heb.”

Irma kan de extra informatie uit haar Teamrolrapport gebruiken voor een antwoord als: “ Ik ben sterk in het leggen en onderhouden van contacten. Ik kan me goed verplaatsen in anderen en in hun wensen en hun belangen. Maar ik heb ook een uitstekende antenne voor het herkennen van kansen. In zakelijke contacten met klanten kan ik doortastend en duidelijk zijn. Ik begrijp dat ik straks als teamleider bij jullie ga werken met hele verschillende zelfstandige en misschien soms eigenzinnige professionals. Ik hou van zulke mensen en kan goed met ze omgaan, ze ruimte geven. Maar ik kan hen als ​​team ook managen en motiveren om op een ​​hoog niveau te presteren.” Klinkt beter, niet?

Hieronder nog een voorbeeld op basis van een stukje tekst uit Irma’s rapport.

Op de vraag “Wat neem je mee naar een team?” zou Irma kunnen antwoorden: “Allereerst zou ik mijn enthousiasme voor nieuwe ideeën willen noemen en mijn vermogen om anderen daarin mee te nemen. Ik heb in mijn loopbaan in ons vakgebied een groot netwerk aan contacten opgebouwd. Die hebben mij en mijn eerdere teams geholpen om nieuwe oplossingen te vinden. Dat zou ik ook hier, bij jullie, kunnen betekenen. Want onze markt vraagt continu om nieuwe werkwijzen en technieken.

Ten tweede, dat het me bijna altijd als teamleider lukt om met mijn collega’s tot een win-win-situatie te komen. In ben een mensenmens. Maar ik heb er geen probleem mee om als dat nodig is over te schakelen naar een wat meer directieve aanpak. Om richting te geven én om dingen voor elkaar te krijgen. Om het initiatief te pakken.”

Gekozen woorden’ benutten in het gesprek

Het ®Belbin Teamrolrapport bevat ook een onderdeel ‘Gekozen woorden observatoren en zelfperceptie. Voor een compleet Teamrolrapport beantwoord je niet alleen zelf een aantal vragen. Je vraagt ook ten minste vier andere mensen om jouw gedrag te duiden. Dat doen zij door een aantal woorden aan te vinken in een speciale woordenlijst.

De woorden die jijzelf het meest toepasselijk vindt, zie je in de lijst terug met een *. Bij Irma zijn dit de woorden met de hoogste scores:

Ook die kan Irma gebruiken om – kort en bondig – haar belangrijkste kwaliteiten te benoemen. Die ze daarna met verschillende voorbeelden kan illustreren.

Wil je hulp bij jouw sollicitaties en/of een officieel ®Belbin Teamrolrapport ontvangen en met ons bespreken, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde berichten
De eerste meters: een goed geschreven CV

Een sterk CV geeft je een voorsprong op andere kandidaten. Het vergroot de kans dat je wordt uitgenodigd voor een Lees verder

Welke functies en rollen passen bij mij?

Hoe kan een Belbin Teamrolrapport mij helpen na te denken over wat voor soort functies goed bij mij passen? Wat Lees verder

Hoe je vragen over jouw zwakke punten tackelt

Misschien wel een van de meest gevreesde vragen in een sollicitatiegesprek. "Wat zijn je zwakke punten?" Het goede nieuws is Lees verder

Succesvol solliciteren naar jouw droombaan? Belbin helpt!

Vier blogs over hoe je jouw droombaan kunt vinden door je CV en je interviewtechniek te verbeteren met behulp van Lees verder